top of page
Obrázek autoraLucie Komárková

Jak odnaučit psa dělat doma loužičky: Učíme štěně správné hygieně

Jedním z klíčových aspektů výchovy štěněte je učení správné hygieny, včetně toho, kde a kdy může vykonávat své potřeby. Pokud vaše štěně začne dělat loužičky doma, může to být frustrující pro vás i pro něj. Nicméně existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste mu pomohli přestat s tímto nežádoucím chováním a naučili ho správným místům pro vykonávání potřeb. Zde je návod, jak odnaučit psa dělat doma loužičky:


1. Zjistěte příčinu

Prvním krokem je zjistit, proč vaše štěně dělá loužičky doma. Může to být způsobeno nedostatečným tréninkem, nedostatkem pravidelných venčení, stresujícími situacemi nebo zdravotními problémy. Identifikace příčiny vám pomůže lépe porozumět problému a najít vhodná řešení.


2. Vytvořte pevný rozvrh venčení

Pravidelné venčení je klíčové pro učení správné hygieny u štěňat. Vytvořte pevný rozvrh venčení a stanovte pravidelné časy, kdy vaše štěně může jít ven na záchod. Buďte trpěliví a důslední ve svém přístupu a odměňte své štěně, když vykonává své potřeby venku.



3. Vytvořte vhodné místo pro vykonávání potřeb

Vytvořte pro vaše štěně vhodné místo pro vykonávání potřeb, ideálně venku na trávníku nebo v určené části zahrady.




4. Odstraňte stopy znečištění

Důkladně čistěte a odstraňte stopy znečištění, když vaše štěně udělá loužičku doma. Použijte čisticí prostředky navržené speciálně pro odstranění pachů znečištění, abyste zabránili opakovanému vykonávání potřeb na stejném místě.


5. Poskytněte pozitivní posílení

Používejte pozitivní posílení, jako jsou pochvaly, oblíbené dobrotky nebo hra, když vaše štěně vykoná své potřeby venku. To mu pomůže spojit požadované chování s pozitivními zážitky a motivovat ho k opakování tohoto chování.



6. Buďte trpěliví a důslední

Trénink vyžaduje čas, trpělivost a důslednost, takže buďte trpěliví a důslední ve svém přístupu. Opakujte trénink a používejte pozitivní motivaci, dokud vaše štěně nezačne vykonávat své potřeby na správných místech.


Odnaučit psa dělat loužičky doma může být náročný proces, ale s trpělivostí, důsledností a pozitivním posilováním můžete dosáhnout úspěchu. Sledujte tyto kroky a mějte se svým štěnětem trpělivost, brzy budete mít doma čistotného mazlíčka.


Comments


bottom of page